sobota, 22 listopada 2014

Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą

Dzisiaj dla odmiany wytrawnie. Czasami warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Tak było w przypadku Newelli. Trochę nie wiedziałam, jak do niej podejść, ale wpadłam na taki pomysł i połączyłam ją z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Doskonale się skomponowała, tworząc niezwykle sycące i zdrowe danie. Całość podałam z brokułem i selerowymi frytkami, które ostatnio są hitem w moim domu i żałuję, że tak późno ich spróbowałam! :)

Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą + frytki z selera


danie dla 3 osób

Składniki:
3 filety z kurczaka
50 g Newelli naturalnej
6-7 suszonych pomidorów
listki świeżej bazylii
pieprz 
1 średni seler
papryka słodka
zioła prowansalskie
łyżka oleju kokosowego
sól
różyczki brokuła

Newellę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, umieścić w miseczce i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Doprawić pieprzem(nie ma potrzeby dodawania soli, jeśli pomidory są słone) i wymieszać dokładnie cały farsz. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszyć, naciąć, tworząc kieszonki. Podzielić farsz na 3 części i nałożyć na każdą porcję kurczaka, zamykając je tak, aby farsz się nie rozsypywał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku.






Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą

Gotuj z Newellą

3 komentarze :

  1. Za każdym razem gdy wracam do tego przepisu, to nie mogę się nadziwić nad tym jak jest on genialny. Dziś postanowiłem o tym wspomnieć, no i pozdrowić autorkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Białek nie należy mieszać. Każdy rodzaj białka najlepiej spożywać oddzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, dobrze wiedzieć :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka