wtorek, 4 listopada 2014

Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości

Czasami jest tak, że mimo wszystko trzeba upiec coś mniej dietetycznego, ale jednocześnie poeksperymentować na tyle, żeby to 'coś' szło jednak w zdrowszym kierunku. I tak było z tym ciastem. Nie jest całkowicie pozbawione cukru, jednak nie zawiera go aż tak dużo i w smaku nie jest przesłodzone. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;)
Polecam wypróbować :)

Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem



Biszkopt:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać powoli cukier i miksować kilka minut, dodać po jednym żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka

Masa jabłkowa:
3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne)
2 galaretki poziomkowe

Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do galaretki. Wstawić do lodówki, żeby szybciej stężała.

Masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią(domowy)
100g miękkiego masła
ewentualnie cukier puder do smaku

Ugotować budyń, jak na opakowaniu(wszystkie cukry rozpuścić w mleku), odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło miksować i dodawać stopniowo budyń. Na końcu można dosłodzić cukrem pudrem.

Kokosowa posypka:
100 g wiórków kokosowych
50g masła(lub tak jak u mnie - nieco mniej + łyżka oleju kokosowego)
1-2 łyżki miodu

Masło roztopić z miodem(tak, żeby nie było kryształków), dodać wiórki kokosowe i podprażyć do zezłocenia. 

Na biszkopcie wyłożyć tężejące jabłka, następnie masę budyniową i posypać wierzch przestudzonymi całkowicie wiórkami(wtedy są chrupiące), odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.


Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję

Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze :

  1. super ciacho;) idealne na jesienne spotkania przy kawie...zapraszam na jabłecznik z dynią i bezą:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. będę egoistką- zrobię dla siebie :) nie dla gości :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka