niedziela, 9 listopada 2014

Muffiny gryczane z musem jabłkowym

Dzisiaj mały przerywnik od moich kuchennych eksperymentów ;) 
Muffiny z tego przepisu są idealne jako szybki wypiek do kawy, kiedy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie. Bardzo szybko można je zrobić, wykorzystując domowy mus z jabłek. W środku są wilgotne i zdecydowanie najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze na ciepło :) Dodatkowo z przepisu mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej. 

Muffiny gryczane z musem jabłkowym



Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli zależy nam na całkowitym braku glutenu, wybieramy ten bezglutenowy)

5 płaskich łyżek cukru trzcinowego
100 gram musu jabłkowego
1/4 szklanki mleka

Jajka rozbijamy razem z mlekiem. Dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mus jabłkowy i mieszamy aż masa będzie jednolita. Do robienia muffinów z powodzeniem wystarczy widelec. Mikser nie jest nam potrzebny.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut.

źródło przepisu

2 komentarze :

  1. świetne zdrowe muffiny! chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się pieką :) Aż nie mogę się doczekać jakie wyszły :):)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka