poniedziałek, 10 listopada 2014

Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym

To był całkowicie spontaniczny eksperyment, ale już czasem tak mam, że coś chodzi mi po głowie i próbuję nowych smaków. I w ten sposób powstały te krakersy. Są kukurydziane, na bazie serka kremowego Apetina z pomidorem i bazylią. Usłyszałam nawet, że jako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić :) Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych ;) Długo zachowują świeżość - bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne. 

Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym


Składniki:
3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem i bazylią
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki sody
2-3 łyżki sezamu
3 łyżki wody
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku miękkie.

zdjęcia oczywiście były nadzorowane przez moje chodzące futro :D

Przepis dodaję do akcji 'Dania z serkami kremowymi'

Dania z serkami kremowymi

2 komentarze :

  1. Nadzór musi być ;)
    Smakowite chrupaczki Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest - zawsze i wszędzie :D
      Dziękuję i polecam! ;)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka