wtorek, 16 grudnia 2014

Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady

Wracam po dość długiej przerwie. Tak już jest, że kiedy zacznę coś odwlekać z powodu braku czasu, to z małej przerwy robi się całkiem pokaźna. Postaram się to naprawić ;)
Teraz czas, który najbardziej lubię - grudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta...
A teraz do rzeczy - przepis :)

Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady


Składniki na 12 sztuk:
1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody spożywczej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru)
1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich 
50 g posiekanej czekolady gorzkiej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 szklanka mleka


Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty)
Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować.
Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut.


5 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffinki :) ale najbardziej moja uwagę przykuł talerzyk z kotkiem :D cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Do kocich rzeczy mam słabość :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka