wtorek, 16 września 2014

Muffiny - puszyste jogurtowe pianki

Sezon na letnie owoce powoli dobiega końca, ale jeszcze można upiec coś, na przykład z malinami czy ostatnimi poziomkami z ogródka.

Czasami jest tak, że szukam przepisu na coś naprawdę lekkiego i jednocześnie dobrego(u mnie w domu niestety kręcą nosem na wszelkie mniej słodkie rzeczy...;)). Któregoś dnia postanowiłam upiec muffiny, ale nie do końca wiedziałam, jakie. I tak trafiłam na ten przepis. Nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników(o ile jogurt i płatki owsiane to podstawa waszego przetrwania :D)
Polecam spróbować! :)

Przepis znalazłam tutaj

Składniki:
70g płatków owsianych
3 jajka
3 łyżki ksylitolu (u mnie to była stewia, można też użyć fruktozy lub cukru w wersji mniej fit)
125g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
otarta skórka z cytryny



Płatki owsiane przerobić na mąkę przy użyciu blendera. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka wrzucić do blenedera razem z ksylitolem. Skórkę z cytryny dodajemy do żółtek. Dodać jogurt naturalny i zblendować na jednolitą masę. Ubić białka ze szczyptą proszku do pieczenia, wymieszać masę z żółtek z białkiem i mąką. Dodać owoce i wymieszać delikatnie(ja nałożyłam masę do foremek i wrzuciłam owoce na wierzch)
Piec w temp. 170 stopni przez 20 minut.

Pozdrawiam!
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka