sobota, 10 stycznia 2015

Ciasteczka budyniowe kotki

Dziś kolejny sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany przepis. Modyfikowałam go już na wiele sposobów i jeszcze nie zdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały :) Dą bardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :)

Ciasteczka budyniowe kotki


220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej
80 g ksylitolu
100 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(u mnie śmietankowy)
2 żółtka
4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut.

inspirowane tym przepisem

12 komentarzy :

  1. Świetne :) Biorę parę sztuk :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, jak z dodatkiem budyniu, to już je lubię! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę je opatentować u siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, u mnie zagościły w stałym repertuarze i ciągle do nich wracam :)

      Usuń
  4. Urocze! i to bardzo :D. Jako kociara nie mogę się powstrzymać przed pytaniem... skąd masz taką cudowną foremkę? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Kiedyś udało mi się upolować te foremki(w zestawie jest jeszcze myszka, miś i żółw :D) na allegro. To zestaw Zenker, może gdzieś znajdziesz :)

      Usuń
  5. Mam guziki :) http://digotuje.blogspot.com/2016/02/zytnie-guziczki-budyniowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis się przydał! :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka