czwartek, 8 stycznia 2015

Orzechowe ciasteczka z powidłami

Bez tych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach też warto się na nie skusić i wypróbować np. na karnawał :) Podany przepis jest już po zmianach, oryginalny pochodzi z magazynu "Burda".

Orzechowe ciasteczka z powidłami



300 g mąki orkiszowej razowej
100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
50 g mielonych orzechów włoskich
1 jajko
szczypta soli
150 g schłodzonego masła
domowe powidła śliwkowe do przełożenia
opcjonalnie: cukier puder do dekoracji

Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne i przykrywając je tym, które posiada okienko. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem.

Wpis dodaję do akcji Wigilia 2014

Wigilia 2014

6 komentarzy :

  1. Moja rodzinka uwielbia ciastka z powidłami. Czy mąkę orkiszową można zastąpić pszenną razową lub inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko warto wsypać jej mniej, np. zacząć od 250g i ewentualnie dosypać później(jest bardziej 'chłonna'). Albo użyć zwykłej mąki, nie razowej :)

      Usuń
  2. Świetnie wyglądają, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka