niedziela, 22 lutego 2015

Ciasteczka kokosowo-owsiane

Owsiane ciasteczka to taka klasyka w moim kulinarnym repertuarze ;)
Wypróbowałam już wiele przepisów i większość z nich była udana, bo zazwyczaj owsiane ciasteczka nie wymagają zbyt wiele czasu i nie trzeba ich wałkować ani wykrawać kształty. A już na pewno lepsze są niż wszystkie sklepowe ciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :)

Ciasteczka kokosowo-owsiane


1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych
1 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżki suchego maku(pominęłam)
pół szkl. cukru/ksylitolu
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
4 łyżki gorącej wody
3 łyżki masła

W rondelku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce.
Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy).
Ciastka pieczemy w temp 180st przez 15 min.

źródło przepisu



8 komentarzy :

  1. Ciastka owsiane to moje ukochane, mogłabym jeść tonami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe owsiane najlepsze :-). Już tak dawno żadnych nie piekłam i przypomniałaś mi o ulubionym przepisie. Też kokosowe, ale do tego jeszcze pestki słonecznika. Chyba sobie upiekę ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze słonecznikiem też bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z orzechami, bo orzechowo-owsiane to kolejny hit :D

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka