sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasteczka z nasionkami i miodem


Przerwa świąteczna minęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć moich wypieków :(
W związku z tym dziś kolejny przepis na zdrowe ciasteczka. Są bardzo smaczne, chociaż lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis. Miłośnikom bardziej słodkich smaków lub osobom, które nie lubią słonych wypieków polecam dodanie jedynie szczypty soli(w oryginalnym przepisie to aż łyżeczka, przez co ciastka przypominają krakersy).

Ciasteczka z nasionkami i miodem



100 ml płatków owsianych
100 ml nasion słonecznika
100 ml nasion lnu (u mnie złocisty)
200 ml mąki orkiszowej razowej
200 ml mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki stewii

Wymieszać wszystkie sypkie składniki.
Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka.
Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C ok 20-30 min.

inspiracja



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka