niedziela, 12 kwietnia 2015

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie

Są dwa ciasta, które chyba nigdy mi się nie znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :)

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie


Łaciaty biszkopt:
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół
1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka karobu w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić.

Warstwa budyniowa:
1 duży budyń Delecta
3 łyżki ksylitolu
750 ml mleka

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny.

Warstwa jabłkowa:
1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l)
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
350 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.
Udekorować ciasto stokrotkami.


Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

Wielkanocne wypieki z Delectą

14 komentarzy :

  1. Cudownie wygląda taka różowiutka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka radosna ta szarlotka, jak wiosna i z pewnością pyszna :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie kolorowa i warstwowa szarlotka :D Musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaprosił mnie na Twojego bloga tytuł, ponieważ uwielbiam koty! Sama mam kotka już ponad 15 lat!
    Szarlotka wygląda przepysznie, jak ja uwielbiam słodkości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie coś nas łączy ;)

      Usuń
  5. Ma przepiękny kolor, zjadłabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotki, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam :) Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka