czwartek, 30 lipca 2015

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

Mój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami



1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
1 małe jajko
1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki karobu (sproszkowanego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

inspiracja



Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.


PiknikUczta pod gołym niebem

4 komentarze :

  1. Bardzo ciekawe są ,zwłaszcza składniki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy oliwa nie jest zbyt intensywna w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zajadałybyśmy się nimi popijając ciepłym mlekiem :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka