piątek, 9 października 2015

Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie

Moja "przygoda" z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;)
Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko pełnoziarniste pieczywo i zazwyczaj w 100% żytnie. Ten przepis to jeden z tych ulubionych, w dodatku sam proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto :)

Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie
(składniki na 1 bochenek)


350 g aktywnego, żytniego zakwasu
300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000
150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400
0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym
0,5 łyżki miodu
200 g ciepłej wody (lub trochę więcej)

Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być.
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie niewiele urośnie, ale w strukturze ciasta będzie widać duzo pęcherzyków powietrza.

Po tym czasie ciasto należy krótko wymieszać, przełożyć do foremek wyłozonych papierem do pieczenia. Można papier lekko natłuścić i wysypać mąką lub płatkami żytnimi, lub nasionami słonecznika.
Wierzch chlebów posmarować oliwą i zakryć luźno naoliwioną folią.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek.

Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu. 




10 komentarzy :

  1. Pięknie Ci wyszedł! Nasz zakwas już trzy razy umarł, więc zniechęciłyśmy się do takiego wypieku :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Moje pierwsze próby wyglądały tak samo, nie potrafiłam go utrzymać przy życiu... Ale wystarczy sobie wyrobić nawyk codziennego dokarmiania go i jest ok ;)

      Usuń
  2. A w jakiej keksówce trzeba upiec z tych składników, żeby wyszedł jeden chleb ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat piekłam w takiej o długości 30 cm, ale można upiec w mniejszej, wyjdzie nieco wyższy :)

      Usuń
  3. Dziękuję :). Też zrobię w takiej o długości 30 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że wyjdzie! :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie :) nie ma to jak domowy chleb na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, muszę zrobić, kupiłam 2 kilo mąki żytniej i nie wiem co mam z nią zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka