niedziela, 11 października 2015

Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem

Często piekę ciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda nie należy do przepisów szczególnie "fit", ale raz za czas można sobie pozwolić na coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :)

Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem


4 białka
niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych)
0,5 szklanki oliwy z oliwek (nie extra virgin)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka karobu w proszku

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy.
Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



3 komentarze :

  1. Mmmm, teraz takie zajadać z serkiem wiejskim! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podbijamy! Serek wiejski z taką kromeczką ciacha sprawdziłby się extra :D

      Usuń
    2. To chyba założymy klub miłośniczek serka wiejskiego! :D

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka