środa, 11 listopada 2015

Ciasto biszkoptowe orkiszowo - jaglane na ksylitolu

Wiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali, ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;)
W dzisiejszym wpisie za to przedstawiam coś mniej słodkiego i lżejszego. Niby zwykły biszkopt, ale pieczony z dwóch mąk - orkiszowej i jaglanej i to ta druga nadaje mu inny smak. Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł :)

Ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu


3 jajka
pół szkl ksylitolu
pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy)
pół szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać ksylitol, a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Zmiksować wszystko i wyłączyć mikser. Do jajek dodać ekstrakt waniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka).



16 komentarzy :

  1. jakie ładniutkie :) wygląda jak prawdziwe ciasto biszkoptowe z mąki pszennej :) dobra, idę dodawać na listę życzeń młynek do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można poszukać mąki jaglanej :D

      Usuń
    2. wiesz, chyba bardziej się opłaca kupić młynek :D wtedy będę mogła sama robić mąki bezglutenowe, no i oczywiście będzie świeżo mielona kawa z rana

      Usuń
    3. Pewnie, pewnie ;) Też poluję, bo szkoda mi męczyć blender na mielenie.

      Usuń
  2. Po dużej ilości maku taki lekki biszkopcik jest jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny "chlebek"! Ukroiłabym dwie kromeczki, do tego domowy dżem i szklanka kefiru i pyszne śniadanie gotowe! ")

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny "chlebek"! Ukroiłabym dwie kromeczki, do tego domowy dżem i szklanka kefiru i pyszne śniadanie gotowe! ")

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam, że skoro jaglane to będzie z kaszą. :D A tu niespodzianka. Zostawisz kawałeczek dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niestety zjedzony, ale polecam upiec, bo nie jest trudny do zrobienia ;)

      Usuń
    2. Chciałabym mieć na to czas. :c

      Usuń
  6. Jadłam kiedyś u koleżanki ciasto jaglane, było pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyglada. I pewnie tez tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto :) jak z kaszą jaglaną to koniecznie zapisuje przepis :) chętnie takie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka