niedziela, 8 listopada 2015

Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami

Cukinia jest uniwersalnym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów (nawet na słodko :)). Często z braku pomysłu na dodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :)

Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami
składniki na 2 porcje


1 cebula
1 średnia cukinia
płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 łyżki wiórków kokosowych
300-350 g łososia (u mnie filet)
5-6 średniej wielkości ziemniaków

Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i dodać cebulę. Podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli razem z ziołami prowansalskimi. Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu), na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem ziemniaczki posypać koperkiem i doprawić solą wedle uznania.


Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie.

Przepis zgłaszam do akcji Ambitnie i zdrowo

Ambitnie i zdrowo

6 komentarzy :

  1. ale ty masz pomysły :) szkoda, że będąc na ostatnich zakupach zapomniałam o cukinii, bo chętnie zrobiłabym taką kokosową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi czytać takie komentarze, dziękuję! :) Może na kolejnych zakupach już nie zapomnisz ;)

      Usuń
  2. To połączenie wiórków kokosowych z cukinią bardzo nas ciekawi :) Nigdy nie próbowałyśmy takiej kombinacji i to jeszcze z łososiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego :D

      Usuń
  3. Łosoś uwielbiam, cukinię też, ziemniaki dopełniają całość - pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki obiadek bym sobie bardzo chętnie zjadła ! Aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka