czwartek, 5 listopada 2015

Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą

Szarlotka to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)).

Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą



3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie)
mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml

Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze ;)


5 komentarzy :

  1. uwielbiam szarlotki wiec chętnie spróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka musi być! Duuuużo kruszonki <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) dzisiaj postaram się zrobić mus jabłkowy, a jutro mam nadzieję będę miała czas na zrobienie tej szarlotki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam z niecierpliwością na efekt :)

      Usuń
  4. U nas serniki są na pierwszym miejscu a zaraz potem szarlotka/jabłecznik :D Fajny pomysł z dodaniem masła orzechowego :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka