niedziela, 27 grudnia 2015

Żytnie ciasto piernikowe z daktylami

Długo się wahałam, czy w tym roku upiec lekki, biszkoptowy piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz oleju kokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;)

Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 


175 g suszonych daktyli, bez pestek
świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym)
150 g ksylitolu lub nieco mniej
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu, zmielonego
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości i puszystości. Wmiksować ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu.
Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

inspiracja


Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta

Dobrze wypieczone święta


11 komentarzy :

  1. Ciasto na Guinnessie też upiecz :) To wyszło wspaniale wiec i tamto będzie super zobaczyć i przeczytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ile nie będzie piernikowego przejedzenia to rozważę ten pomysł ;)

      Usuń
  2. Ciasto, które z przyjemnością byśmy spróbowały gdyby pojawiło się na naszym świątecznym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śliczny! Podoba mi się jego kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis,a piernik wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WYGLĄDA SMAKOWICIE I TE GWIAZDKI!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przeeeesmacznie, ale niecierpie daktyli :D zamienilabym je na czekolade :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam i zapraszam do zabawy :) Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award .
    Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu http://malinowa-kawiarenka.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka