niedziela, 12 kwietnia 2015

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie

Są dwa ciasta, które chyba nigdy mi się nie znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :)

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie


Łaciaty biszkopt:
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół
1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka karobu w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić.

Warstwa budyniowa:
1 duży budyń Delecta
3 łyżki ksylitolu
750 ml mleka

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny.

Warstwa jabłkowa:
1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l)
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
350 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.
Udekorować ciasto stokrotkami.


Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

Wielkanocne wypieki z Delectą

sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasteczka z nasionkami i miodem


Przerwa świąteczna minęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć moich wypieków :(
W związku z tym dziś kolejny przepis na zdrowe ciasteczka. Są bardzo smaczne, chociaż lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis. Miłośnikom bardziej słodkich smaków lub osobom, które nie lubią słonych wypieków polecam dodanie jedynie szczypty soli(w oryginalnym przepisie to aż łyżeczka, przez co ciastka przypominają krakersy).

Ciasteczka z nasionkami i miodem



100 ml płatków owsianych
100 ml nasion słonecznika
100 ml nasion lnu (u mnie złocisty)
200 ml mąki orkiszowej razowej
200 ml mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczka soli (płaska)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki stewii

Wymieszać wszystkie sypkie składniki.
Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka.
Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C ok 20-30 min.

inspiracja



czwartek, 2 kwietnia 2015

Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową

Jak zwykle przerwa okazała się dłuższa, niż przypuszczałam. Święta w tym roku chyba będą znów bardziej podobne do tych grudniowych(u mnie właśnie pada śnieg :D). Powoli układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się na drugi dzień).

Chleb pytlowy (z mąką razową)


zaczyn
75 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej 720
200 g wody

Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.

 ciasto chlebowe
100 g maki żytniej razowej
150 g mąki żytniej jasnej
75 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
220-250 ml wody
cały zaczyn

Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać łyżką drewnianą w misce, najpierw tylko do połączenia składników(używam do wyrabiania ciasta miksera). Zostawić na 5 minut i ponownie wymieszać, dodając wody.Wodę należy dozować ostrożnie, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Ma być miękkie, ale zdecydowanie nie lejące, upostaciowane.
Ciasto przełożyć do formy 29x11 cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą reką(lub namoczoną w wodzie łyżką).
 Ciasto wyrasta około 3 godzin.
 Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza - chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika).

inspiracja

Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste 2015

Pieczywo pełnoziarniste 2015
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka