czwartek, 30 lipca 2015

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

Mój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D

Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami



1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
1 małe jajko
1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki karobu (sproszkowanego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

inspiracja



Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.


PiknikUczta pod gołym niebem

wtorek, 28 lipca 2015

Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem

Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;)
Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :)
Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze, tak samo jak słonecznik. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie, warte wypróbowania.

*płatki teff są uzyskiwane z miłki abisyńskiej i nie zawierają glutenu. 

Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem



1/3 szklanki płatków teff
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki ryżowej (u mnie wyszło trochę więcej, około 1/2 szklanki)
1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego mleka
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki ksylitolu fińskiego
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia



Płatki z teffu, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy.
Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając między ciasteczkami miejsce, gdyż podczas pieczenia urosną.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze ok 200 stopni.

źródło przepisu




Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.


PiknikUczta pod gołym niebem

niedziela, 26 lipca 2015

Cytrynowe ciasteczka na oliwie

Po kolejnej przerwie czas na wakacyjny wypiek, bo w końcu się tych wakacji doczekałam ;)
Co prawda pogoda  nie sprzyja włączaniu piekarnika, ale odważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni :D
Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są proste do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy(miałam jedynie zioła prowansalskie ;)).

Cytrynowe ciasteczka na oliwie


1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
1 małe jajko
1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
3 łyżki soku z cytryny
skórka starta z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

źródło przepisu




Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem.


PiknikUczta pod gołym niebem
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka