piątek, 25 września 2015

Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym - zdrowy lunch

Czasami brakuje mi pomysłu na coś, co mogłabym zabrać ze sobą na uczelnię na lunch, albo zwyczajnie nie wiem, co zrobić na obiad. Ten pomysł był dość spontaniczny, ale wyszło bardzo smacznie, a samo przygotowanie nie trwa długo :) Ostatnio bardzo często gotuję proste posiłki oparte w dużej mierze na warzywach. Tutaj warzywa występują w dwóch odsłonach - sosie cukiniowo - paprykowym i w klopsikach, do których dodałam startą marchewkę :)

Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym



Klopsiki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 łyżki płatków jaglanych
1/2 opakowania Marwitek
1 łyżka otrąb owsianych
1 małe jajko

Sos cukiniowo - paprykowy:
1 nieduża cukinia
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 płaska łyżka oleju kokosowego
zioła prowansalskie, sól, pieprz

Do podania:
100 g kaszy jaglanej

Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku.

Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka - około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

wtorek, 22 września 2015

Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym i nutą cytryny - zdrowa słodycz

Nigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;)
Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D).

Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym


1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 
0,5 szklanki ksylitolu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 butelka soku jabłkowego Marwit
1 łyżka nasion chia
skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.


Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

niedziela, 20 września 2015

Marwitkowe ciasto marchewkowe - zdrowa słodycz

Na ciasto marchewkowe już dawno miałam ochotę, ale w lecie lepiej cieszyć się sezonem owocowym ;) Teraz przy okazji nowej akcji stwierdziłam, że to najlepsza okazja i zabrałam się za pieczenie marchewkowca. Jeszcze kilka lat temu sobie nie wyobrażałam połączenia ciasta z marchewką, ale to naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom :) Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej, ale mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon... Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem ;)

Marwitkowe ciasto marchewkowe


1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 opakowanie Marwitek (150 g)
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżki naturalnego miodu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleka

Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje podane z kremowym twarożkiem.


Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

niedziela, 13 września 2015

Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego"


Śniadanie z dodatkiem mleka zazwyczaj przygotowuję w wersji słodszej, w postaci różnych kombinacji owsianek, z owocami lub bakaliami. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego i tak powstał przepis na nietypowe naleśniki... w kolorze różowym ;) Nie mają one jednak nic wspólnego ze słodkim śniadaniem, nadzienie jest wytrawne, ale równie pyszne i sycące - daje energię na początek dnia. Takie naleśniki można też spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają białko, wapń i witaminy.
Wykorzystane przeze mnie mleko jest źródłem takich składników mineralnych, jak: potas, fosfor, magnez i cynk. Znajdują się w nim również witaminy A, D, E, oraz witaminy z grupy B. Wykorzystałam też twaróg, który można wykorzystać na wiele sposobów i tworzyć zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Stanowi on źródło białka, ważnego w budowie mięśni i utrzymaniu zdrowych kości.

Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego"


Naleśniki buraczkowe:
1 mały burak
8 łyżek mąki
2 jajka
350 ml mleka
150 ml wody
szczypta soli

Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy.

Nadzienie:
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes
100 g twarogu półtłustego
1 cebula
2 średnie marchewki, starte na grubych oczkach
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
pęczek szczypiorku

Soczewicę gotować ok. 8 minut, odcedzić i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do cebuli dodać marchewkę i dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączonego z wody tuńczyka. Wymieszać z twarogiem, przestudzoną soczewicą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczypiorkiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Nadzienie wykładać na naleśniki i zawijać, tworząc ruloniki. Podawać ze świeżą bazylią.


I... mały bonus w ramach "Mam kota na punkcie mleka" ;) Z przymrużeniem oka oczywiście ;)



Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka