sobota, 21 listopada 2015

Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru)

Lubię szukać nowych pomysłów na ciastka owsiane. Ten przepis zachęcił mnie użyciem daktyli, cynamonu i orzechów, bo orzechowe ciasteczka są jednymi z najlepszych :)
Nie spodziewałam się, że wyjdzie naprawdę słodko, a to wszystko bez użycia cukru. Ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i upiekłam na większej formie, przez co wyszły dość cienkie i nie mogłam sobie poradzić z pokrojeniem tej owsianej "deski", więc połamałam na kawałki :D
Myślę, że możliwe jest zastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan.

Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru)

50g daktyli bez pestek
1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie)
40 g oleju kokosowego + 20 g masła
100 ml gorącej wody
1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki syropu klonowego


Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku.
Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.
Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm (u mnie forma była większa) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (jeśli forma jest większa to krócej, około 20-25 minut).
Po wystudzeniu pokroić lub połamać.



Przepis dodaję do akcji Prezenty na Mikołajki

Prezenty na Mikołajki II

środa, 11 listopada 2015

Ciasto biszkoptowe orkiszowo - jaglane na ksylitolu

Wiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali, ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;)
W dzisiejszym wpisie za to przedstawiam coś mniej słodkiego i lżejszego. Niby zwykły biszkopt, ale pieczony z dwóch mąk - orkiszowej i jaglanej i to ta druga nadaje mu inny smak. Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł :)

Ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu


3 jajka
pół szkl ksylitolu
pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy)
pół szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać ksylitol, a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Zmiksować wszystko i wyłączyć mikser. Do jajek dodać ekstrakt waniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka).



niedziela, 8 listopada 2015

Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami

Cukinia jest uniwersalnym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów (nawet na słodko :)). Często z braku pomysłu na dodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :)

Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami
składniki na 2 porcje


1 cebula
1 średnia cukinia
płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 łyżki wiórków kokosowych
300-350 g łososia (u mnie filet)
5-6 średniej wielkości ziemniaków

Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i dodać cebulę. Podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli razem z ziołami prowansalskimi. Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu), na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem ziemniaczki posypać koperkiem i doprawić solą wedle uznania.


Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie.

Przepis zgłaszam do akcji Ambitnie i zdrowo

Ambitnie i zdrowo

czwartek, 5 listopada 2015

Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą

Szarlotka to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)).

Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą



3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie)
mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml

Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć na jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze ;)


Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka