środa, 6 stycznia 2016

Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym

Nie potrafię sobie wyobrazić świąt bez piernika i tego cudownego aromatu, który rozchodzi się po całym domu, kiedy piecze się to właśnie ciasto lub odmianę ciasteczkową - pierniczki :)
Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przeszukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie, a korzenne przyprawy i miód w połączeniu z cynamonowym cydrem nadają mu niepowtarzalnego smaku. Musicie koniecznie spróbować :)

Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym


160 ml cynamonowego cydru
160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki gryczanej
2 łyżki karobu
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
50g cukru trzcinowego
50 g ksylitolu
150 ml miodu lipowego
180 ml oleju rzepakowego

W misce wymieszać mąkę, karob, sodę, przyprawę korzenną, pieprz i cynamon. Przesiać i odłożyć.
W misie miksera ubić jajka z cukrem i karobem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodać miód i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta

Dobrze wypieczone święta

4 komentarze :

  1. Piernik wypas! Nie dość, że zdrowsza wersja to i jaka! Ten cydr cynamonowy mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie. Bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Mój piernik też był orkiszowo-gryczany, ale na cydrze jeszcze nigdy nie jadłam, nawet ze zwykłej mąki :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka