piątek, 12 lutego 2016

Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru

Teraz mogę już odetchnąć po egzaminach i wrócić do świata żywych, nadrobić zaległości :)
Dla tych, którzy jeszcze męczą się z sesją (albo potrzebują zastrzyku energii, np. po treningu) mam przepis na zdrowe batony z mnóstwem zdowych składników. Można też zrobić je w wersji bez czekolady (u mnie tak było, że zrobiłam pół na pół ;)). Dość proste do zrobienia i co najważniejsze, nie trzeba ich piec, więc każdy student da radę, nawet ten, który nie posiada piekarnika :D Cukru w nich nie znajdziecie, ale za to słodzone są daktylami i syropem klonowym. Bardzo sycące i bardzo zdrowe, do tego wegańskie :)

Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru


8 daktyli bez pestek
40 g orzechów włoskich
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
50 g wiórków kokosowych
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, otręby, płatki owsiane i nasiona chia, dokładnie wymieszać całość. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić i pokroić w paski. Odstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowane batoniki wyłożyć na talerz. Każdy batonik polać obficie czekoladą. Posypać batoniki posiekanymi orzechami włoskimi.


17 komentarzy :

  1. Takimi batonami to byś nas skusiła, bo jesteśmy ich wielbicielkami :D
    Gratulujemy udanej sesji :D My też mamy oficjalnie ją skończoną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zabrałabym 2 sztuki ze sobą jutro na kurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że postawiłaś w tym przepisie na bardzo zdrowe produkty takie jak syrop klonowy czy olej kokosowy. Z pewnością wpłynie to na wartość odżywczą tych batoników.
    Daktyle są bardzo słodkie i mogą zastępować słodycze. Ale mają dwie wady: powodują migreny oraz mogą być siarkowane. Co do pierwszego na to nie ma rady, jednak jak chodzi o siarkowanie to można przełykać daktyle w lekkim roztworze octu i wtedy oczyścimy je z nadmiaru siarki (siarka może podrażnić żołądek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cenne uwagi :) Staram się wybierać suszone owoce, które nie są siarkowane. Rozumiem, że samo zalanie wrzątkiem nie wystarczy? Jeśli chodzi o wywoływanie migreny to nie słyszałam wcześniej o tej wadzie.

      Usuń
  5. Na pewno były pyszne, z tych składników nie było innego wyjście :)
    Szkoda, że nie pokazałaś ich w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie, zaraz mnie ślinotok dopadnie! Daaaj jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydałby mi się dziś taki baton dodający energii:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne :-) zjadłabym z chęcią teraz jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zdrowe zamienniki sklepowych produktow :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie batony. 100% naturalne i nieziemsko pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyślij mi chociaż jednego. :D
    Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. OMG! Wyglądają prześlicznie. Obawiam się tylko, że na jednym bym nie poprzestała.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka