poniedziałek, 15 lutego 2016

Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami

Już dawno nie pokazywałam dań obiadowych, więc tym razem będzie wytrawnie. Zazwyczaj, kiedy już naprawdę nie mam pomysłu na obiad, a potrzebuję zrobić coś w miarę szybko to decyduję się na kombinację takich klopsików z różnymi dodatkami. Tym razem lekko duszony jarmuż z kaszą orkiszową i do tego warzywa (na zdjęciu trochę skromnie, ale zazwyczaj jem ich więcej :D). Jeśli cenicie sobie zdrową kuchnię i lubicie naturalne smaki to polecam przyrządzanie potraw w parowarze - ja po kilku latach użytkowania jeszcze się nie znudziłam ;)

Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami



Klopsiki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki płatków jaglanych
1 średniej wielkości marchewka
1 łyżka otrąb owsianych
1 małe jajko
pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli

Duszony jarmuż:
kilka dużych liści jarmużu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka

Dodatkowo:
100 g kaszy orkiszowej
brokuły, mini marchewki

Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około 15-20 minut razem z brokułami i mini marchewką. Kaszę orkiszową ugotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową. 



10 komentarzy :

  1. Pięknie wszystko się prezentuje ale fakt, ze dwa razy więcej wszystkiego musiałoby być na talerzu żebyśmy były usatysfakcjonowane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają! Podane jak w jakiejś restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowe i lekkie kotleciki :-) super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zdrowe i lekkie kotleciki :-) super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co mozna zamiast płatków jaglanych? I czy można nie dodawać marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki gryczane lub otręby. Myślę, że można, jednak zawsze dodatkowe warzywo jest na plus ;)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka