sobota, 19 marca 2016

Łaciata babka z karobem (wegańska)

Ostatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi :)
Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec :D Piekłam ciasto 20 minut dłużej niż w przepisie, ale to kwestia mojego piekarnika - nie mam termoobiegu, a do tego niedawno drzwiczki przestały być szczelne, przez co muszę piec dłużej. Wracając do przekroju - wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) - polecam! :)

Łaciata babka z karobem (wegańska)



250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej)
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka karobu
miąższ z 1/4 laski wanilii
250 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego

Wymieszać suche składniki (bez karobu!), dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne ruchem po okręgu ;) Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 35 minut (lub dłużej).

źródło przepisu

16 komentarzy :

  1. lubię wypieki z karobem - nadaje im takiego korzennego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karob jest super, ostatnio wyszło mi fantastyczne kruche ciasto bezglutenowe z nim, nadaje tak fajny posmak, coś pomiędzy czekoladą a karmelem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię babek, ale ta wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wręcz przeciwnie. Nie jest ona bardzo kaloryczna, wiec można jeść na niedzielny podwieczorek. Nigdy jednak jeszcze nie słyszałam o karobie. I ten przepis pokazuje jak można pice bez wykorzystania pewnych składników, których się nie chce w przepisie.

      Usuń
  4. Wydaje się być taka fajna leciutka :) Nawet z chęcią byśmy się nią poczęstowały zamiast zwykłej baby :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A można użyć kakao ? chciałabym zrobić ją zaraz a nie mam karobu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) czekam na relację z efektów ;)

      Usuń
  6. Bardzo lubię karob, ale do wypieków go nie dodawałam i kiedyś na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała babeczka, też często używam karobu zamiast kakao :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała babeczka, też często używam karobu zamiast kakao :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka cudna łaciata babka i do tego wegańska super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka