sobota, 12 marca 2016

Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe

Dzisiaj przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka (do tego wegańskie i bezglutenowe!), które długo zachowują świeżość i są chrupiące dzięki wykorzystaniu płatków jaglanych. O ile owsianych już trochę w swoim życiu upiekłam, to takie z wykorzystaniem płatków jaglanych wcześniej nie były przeze mnie wypróbowane. Trochę się obawiałam, że płatki zaczną się rozpadać już podczas mieszania składników, ale się tak nie stało :) Kasza jaglana występuje zresztą tutaj w trzech postaciach - płatków, mąki i poppingu.
Dodałam do ciasteczek też zmielone orzechy włoskie i olej kokosowy, przez co nabrały smaku i aromatu, a dodatkowo stały się super-ciasteczkami, bo zawierają w sobie zdrowe superfoods ;)

Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe


65 g oleju kokosowego
80 ml mleka zwykłego lub roślinnego w wersji wegańskiej
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
150 g płatków jaglanych
100 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka domowego masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Wpis dodaję do akcji Superfood w Twojej kuchni


Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

24 komentarze :

  1. Po prostu ciastka idealne :) zapisuje przepis :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie super, z chęcią takie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie super, z chęcią takie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasteczka, a Twoje prezentują się przepysznie i na pewno tak smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak jeszcze z orzechami to już w ogóle jesteśmy zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaglane wypieki strasznie mnie fascynują :D Muszę w końcu coś zmajstrować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciacha, chętnie bym ci kilka zabrała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie :) Muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają cudownie i zawierają wiele składników, które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudownie i zawierają wiele składników, które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko, zdrowo i smacznie - lepiej być nie może:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis! Zainspirowałas mnie do pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne połączenie zdrowo i pysznie! :D można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie i zdrowo :) po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają wspaniale, na pewno wypróbuję przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobne ciasteczka, ale bez mielonych orzechów, muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super zdrowe ciasteczka, tylko chrupać ;-).

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł! chyba w sobotę je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mnóstwo zdrowego chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie.. Przepis do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszelkie ciasteczka to ja zabieram ze sobą!:) I te też zabieram:)

    OdpowiedzUsuń
  22. No proszę, jest dla mnie coś bezglutenowego :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka