sobota, 5 marca 2016

Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem

Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D). Ten jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować go dzień wcześniej, bo wtedy nabiera smaku. Nie dodaję do niego już żadnego koncentratu, bo nie ma takiej potrzeby, kolor jest dla mnie wystarczający. Do niego przygotowałam małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)).


Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem


Kuleczki z tuńczykiem:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
2 łyżki soczewicy czerwonej
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka otrąb owsianych
szczypta soli
szczypta pieprzu
tymianek, oregano, rozmaryn

Barszcz:
8 średniej wielkości buraków
4 marchewki
4 korzenie pietruszki
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
Łyżeczka suszonego koperku
Łyżeczka oleju kokosowego
2,5 l wody
sól, pieprz

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut.

Warzywa na barszcz obrać, umyć i umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy.

Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem.


13 komentarzy :

  1. obłędne zdjęcie, bardzo apetyczne ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła takie pyszne i ciekawe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym zjadła takie pyszne i ciekawe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe podanie barszczu :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe danie , na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też nigdy nie robiłyśmy prawdziwego barszczu na zakwasie :P A taką Twoją propozycję byśmy zjadły z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie prezentuje się bardzo wykwintnie! Kusisz bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super kuleczki ;) a ponieważ mam bezglutenowy zakwas na barszcz w lodówce, to cos mi się wydaje, że niedługo je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. \\\\smakowitości :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka