sobota, 26 marca 2016

Wegańska babka z karobem na oliwie

Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. 
A że czas już typowo świąteczny to chciałabym (razem z moim futrzatym towarzyszem oczywiście ;)) życzyć wszystkim Wesołych Świąt :)

Wegańska babka z karobem na oliwie


1,5 szkl. mąki orkiszowej razowej
1/2 szkl. cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu
szczypta soli morskiej
3 łyżki karobu
1 łyżeczka sody
1/3 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szkl. wody
skórka otarta z 1 cytryny

Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową.



24 komentarze :

  1. Babka wygląda pysznie :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię karob - nadaje fajnego posmaku :)
    Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale :)
    Tobie także życzę Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje! Życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła śliczna ;) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow wygląda przepysznie, koniecznie muszę spróbować ją zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda idealnie :) wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i na pewno smaczna :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wegańskiej jeszcze nie jadłam, ale poproszę kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudeńko i tak subtelnie ozdobiona- piękna :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie próbowałyśmy jeszcze babki na karobie a te motylki szczególnie uroczo tutaj wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna babka.. i jaki intensywny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładnie przyozdobiłaś tę babkę :) Tak bardzo wiosennie. Szkoda tylko, żeby pogoda w czasie świąt nie była adekwatna do tej babki, przynajmniej na zachodzie Polski.
    Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przeuroczo, z przyjemnością spróbowałabym jej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow prezentuje się cudownie *.* A z tymi motylkami na wierzchu niezwykle uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka