wtorek, 1 marca 2016

Wegańskie muffinki z domową konfiturą

Nie wiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem malinowym. Powidła sprawdziły się lepiej, bo nie rozlewają się i przez to muffinki uzyskują ładniejszy kształt :)

Wegańskie muffinki z domową konfiturą


185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
4 i ½ łyżki wody
dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia 
100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!) Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia

źródło przepisu


185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/
185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/

14 komentarzy :

  1. Z domową konfiturą muszą być the best :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam, że tak eksperymentujesz w kuchni z pewnością na takie sprawy trzeba mieć dużo czasu.
    Już od jakiegoś czasu w internecie pojawia się mnóstwo przepisów bez czegoś. Na razie nie jestem na etapie takiego eksperymentowania. Może w przyszłości i cieszę się, że dzięki Tobie znalazłam prawdziwy i trafny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne są te muffinki, pysznie je zrobiłaś. Z chęcią sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne są te muffinki, pysznie je zrobiłaś. Z chęcią sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie muffinki zawsze chętna jestem wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszota :) Wyglądają świetnie, a muszą smakować jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mojej siostrzenicy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie fenomenalne! Wyglądają na takie delikatne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. My byśmy najchętniej nadziały je powidłami! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie i tak "dostojnie" :) Udekorowałabym je czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie :) I do tego bardzo proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka