sobota, 21 maja 2016

Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami

Sezon na szparagi w pełni, co bardzo mnie cieszy, bo czekam na niego cały rok i zawsze żałuję, że tak szybko się kończy. Najbardziej lubię te zielone - nie wymagają obierania i dużo bardziej mi smakują. Zazwyczaj przyrządzam je bardzo prosto i bez zbędnych dodatków, tak, by zachować ich naturalny smak. Tym razem propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;)

Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami


pęczek zielonych szparagów
5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości
1 duży batat
ekologiczne jajka
olej kokosowy
sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku.


18 komentarzy :

  1. Same pyszności, a jajo mistrzowskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi i jajko to świetny zawsze sprawdzający sie duet!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania, mogłabym jeść szparagi z jajkiem codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wszystko podałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My za to za szparagami nie przepadamy ale jajeczka to byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko świetnie do siebie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko świetnie do siebie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie cuda to ja mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie jadłam w tym roku szparagów, a ich smak uwielbiam. Ziemniaki i jajka to zawsze dobre połączenie , do tego jeszcze słodycz batatów. To musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne weekendowe śniadanie! :) Też robię jajka w ten sposób, bo nienawidzę płynnego białka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle kolorów *.* aż poczułam ten zapach smażonych jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie połączenie! W dodatku pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szparagi to ostatnio mogę kilogramami pożerać, uwielbiam <3 A z zestawieniu z batatami muszą cudnie wypadać! Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś mało tych ziemniaczków.
    Szparagów jeszcze nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja nie przepadam za szparagami, ale i tak sądzę, że lepiej mi podchodzą te zielone niż te białe. Zmuszam się, żeby je zjeść, bo to jednak jakieś urozmaicenie mojej diety, do czego bardzo dążę!
    Ostatnio polubiłam jednak jajka sadzone!

    OdpowiedzUsuń
  16. Szparagi to jest to. A bataty muszę mieć z papryką ostrą - wówczas ten smak jest dla mnie suuuper!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka