poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem

Chociaż truskawki już dość trudno znaleźć w sprzedaży, jeszcze można na nie trafić na targach. U mnie trochę archiwalny przepis, bo ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda ;)
Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać :)

Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem



Ciasto:
500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki jaglanej
4 dag świeżych drożdży
50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym)
300ml+3 łyżki mleka
50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier jest pożywką dla drożdży)
laska wanilii (można pominąć)
2 jajka
łyżeczka soli

Mąkę przesiać, dodać nasiona wanilii. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części.

Kruszonka:
1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej
4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego
3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii
20 g masła
20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z pozostałymi porcjami ciasta.


Przepis dodaję do akcji Letnie Owoce 2


9 komentarzy :

  1. Taka zdrowa wersja, super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wymyślone :D oj jadłabym :) no i te śliczne zdjęcia *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w tym roku w ogóle truskawek nie pojadłam i jest mi z tego powodu strasznie przykro :( Pogoda nie ta i zamiast truskawek to u mnie można było tylko dostać pognite sztuki i jedną wielką zupę :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy smak mąki orkiszowej!! To ciasto musiało być genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda że sezon na truskawki się kończy, ale chętnie spróbuję z innymi owocami. Ciekawe czy banan pasowałby do rabarbaru - nie mam z nim jeszcze zbytnio doświadczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę o duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz na topie agrest, myślę, że z nim także byłoby pyszne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zdrowa wersja tradycyjnej drożdżówki, extra pomysł

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka