czwartek, 14 lipca 2016

Kokosowo-daktylowe kulki, czyli pralinki bez cukru

Takie kulki zrobiłam jako dodatek do prezentu. Są bardzo proste, zrobione z kilku składników, mimo braku cukru są bardzo słodkie - to przez dodatek daktyli :)
Po zakupie mąki kokosowej zaczęłam wykorzystywać ją na wiele sposobów, tym razem jest to wersja raw, czyli na surowo. Dodałam też ekspandowane ziarna amarantusa, by dodać kulkom nieco lekkości. Nie są to może słynne "kulki mocy", ale na pewno wam zasmakują ;)
Przepis jest bezglutenowy i wegański, a gotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce. 

Kokosowo-daktylowe kulki, czyli pralinki bez cukru


150 g daktyli bez pestek
3 łyżki ekspandowanego amarantusa (poppingu)
3 łyżki mąki kokosowej
wiórki kokosowe (niesiarkowane) i mąka kokosowa do obtoczenia

Daktyle zalać wrzątkiem, i odcedzić, zostawiając jedynie trochę wody do łatwiejszego blendowania. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zblendować na gładką masę. Dodać popping z amarantusa i mąkę kokosową, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut. Formować niewielkie kulki i obtaczać w wiórkach i mące. 


Przepis dodaję do akcji Desery Fit


17 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie kuleczki mocy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ktoś, kto dostał taki prezent na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ktoś, kto dostał taki prezent na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ktoś, kto dostał taki prezent na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają *.* Mam tę samą ścierkę z biedry XD :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mogłabym taki prezent dostać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł - słodki i w dodatku zdrowy dodatek do prezentu. Do tego bardzo ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak są daktyle to obojętnie co by tam włożyć i tak będzie pysznie :D Ale dałaś nasz ukochany amarantus to musi być bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe i jak ładnie się prezentują :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka kuleczka to by mi się na jutro do kawki przydała ;-))) Muszą być pyszota, tym bardziej że uwielbiam daktyle za niepowtarzalny smak i słodycz ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jud wyszły Ci prześliczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka