niedziela, 7 sierpnia 2016

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;)
Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :)

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami


Składniki na 2 blaty:
8 jajek
8 łyżek ksylitolu
80 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności.

Krem:
250 g serka mascarpone
2 opakowania naturalnego serka Apetina
150 g gęstego jogurtu
5 łyżek ksylitolu (lub do smaku)
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżeczki inuliny
2 listki żelatyny

łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów

150-200 g jagód leśnych

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. 
Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić boki i wyłożyć umyte i osuszone jagody. Tort umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę.


Przepis dodaję do akcji Z Apetiną Twoja kuchnia ma to coś


9 komentarzy :

  1. Tak delikatnie owocowo i kokosowo! <3 Dokładnie nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem nie w moim guście, ale całość wygląda cudownie ;)
    Na jagodach w tym roku nie byłam, ale często kupuję na bazarku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe wygląda i pewnie też tak smakuje. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak lekko i przyjemnie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie lekkie, kremowe, rozpływajace się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięnie! kusi żeby spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięnie! kusi żeby spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada ślicznie! Załapię się na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś czuję, że skorzystam dziś z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka