piątek, 19 sierpnia 2016

Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem

Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim włosom :P). Len jest stałym elementem w moich chlebowych wypiekach, więc postanowiłam właśnie tak wykorzystać mieszankę i muszę przyznać, że taka kromka z nasionami konopi jest bardzo smaczna. One same przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :)

Chleb żytni razowy z ziarnami konopi


375 g aktywnego, żytniego zakwasu
350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000
200 g mąki otrębów żytnich
0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki ziaren słonecznika 
4 łyżki mieszanki otrębów lnianych z nasionami konopi (Melvit)
0,5 łyżki miodu
275 g ciepłej wody (lub trochę więcej)


Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. 
Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. 

Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni).
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin).

Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.



8 komentarzy :

  1. Domowy chlebek... coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do własnego wypieku chleba :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie się prezentuje, my akurat z powodu nietolerancji jesteśmy skazani na dietę bez glutenu...dlatego nie skorzystam, chociaż apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chleba nic nie zastąpi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy chlebek ;) Chętnie zjadłabym z nim grzanki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jud, coraz bardziej docenia się takie przepisy! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamy ziarna konopi od dłuższego czasu i przymierzamy się do upieczenia z nich ciastek :P Chleb to też fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka