niedziela, 21 sierpnia 2016

Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem

Rabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą dwa nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki. Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam :)

Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem


Ciasto:
580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 czubata łyżka mąki kokosowej
4 dag świeżych drożdży
25 g masła
25 g oleju kokosowego
300ml+3 łyżki mleka
50g ksylitolu 
1 łyżeczka cukru brązowego (jako pożywka dla drożdży)
skórka otarta z 1 limonki
2 jajka
łyżeczka soli

Mąkę umieścić w misce, dodać skórkę z limonki. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i solą, wlać 3 łyżki mleka, wymieszać. Delikatnie przysypać mąką, odstawić na 15 minut. Dodać stopione masło z olejem kokosowym, pozostałą mąkę, ksylitol, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. 

Kruszonka:
1,5 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej
2 łyżki mąki kokosowej
garść zmielonych orzechów pekan
1 czubata łyżeczka domowego masła orzechowego
4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki)
1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii
20 g masła
20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji)

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki.

Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie postępować z drugą porcją.


Przepis dodaję do akcji Zdrowsza drożdżówka 

12 komentarzy :

  1. Mniam ciacho wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe orkiszowe ciacho :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe z owocami to coś niesamowitego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kruszonka <3 Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do szybkiego zjedzenia bo takie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Orkiszowego drożdżowego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj oglądam zdjęcia samych pyszności! Ach, gdyby ktoś mi tak upiekł pyszne ciacho.
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak jest dużo owoców a mała ilość ciasta to dla nas tylko na plus! :D I ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo bardzo apetyczne ciasto - z chęcią się poczęstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jud jeśli chodzi o to ciasto, to śmiało dodaj do akcji :) Nie musi to być kształt drożdżówki. Twoje ciasto łatwo można pokroić w kostkę i zabrać do szkoły ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka