wtorek, 23 sierpnia 2016

Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem

Z dżemami robiłam już dużo eksperymentów i nie zawsze były udane, bo smak produktu końcowego mi nie odpowiadał. Ale mam kilka bardziej udanych przepisów, które będę na pewno jeszcze powtarzać. Okazuje się, że duży wpływ na konsystencję ma pektyna. Rok temu kupiłam inną niż zwykle i bardzo się zawiodłam, bo nie wpływała w ogóle na konsystencję dżemu (nie spełniła swojego zadania, bo zamiast porządnie żelować, wychodził mi jedynie gęsty kompot). Na to trzeba uważać, jeśli chcemy wykorzystać czystą pektynę (a teraz tylko tak tworzę dżemy), a nie sklepowe fixy. Po próbach polubiłam też dodatek soku jabłkowego - to też wpływa częściowo na konsystencję. W tym roku wróciłam do sprawdzonej pektyny i dżemy mam takie, jakie powinnam :D
Tym razem zapraszam na wersję jagodową, słodzoną ksylitolem. Taki domowy dżem nie ma sobie równych! ;)

Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem


1 kg świeżych jagód
100 ml soku jabłkowego świeżego
15 g pektyny
łyżeczka soku z cytryny
180 g ksylitolu

Jagody "przebrać", umyć i umieścić w garnku. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut. 


Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016

11 komentarzy :

  1. Uwielbiam domowej roboty dżemy , przynajmniej mamy 100% pewność co tak na prawdę znajduje się w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dżemy jagodowe ! ;) Pychotka
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    https://jagglam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie też musimy poeksperymentować z pektyną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały :-) dżem jagodowy jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały :-) dżem jagodowy jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jagody!!! Świetna propozycja!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek - bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z jagód dżemu nie robiłam, ale robiłam za to z porzeczek, wiśni, brzoskwiń i śliwek - bez zagęstników i wyszły super. Mam w planach jeszcze z malin a z jagód może zrobię za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ale boski! Chyba nigdy nie jadłam jagodowego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jagodowy dżem extra sprawa, pomocny przy dolegliwościach z brzuchem. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka