środa, 24 sierpnia 2016

Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową

Chciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o tym przepisie i wypróbowałam. Nie jest to wysoki, tradycyjny sernik, ale w smaku przypomina trochę taki na twarogu sernikowym (kremowym, bez grudek). Spód jaglany (bezglutenowy) to miła odmiana, pewnie jeszcze wykorzystam podobny w innych przepisach. Bardzo szybko się go przygotowuje, więc nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy... Pyszny ;)

Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową
foremka 21 x 27 cm



spód:

120g płatków jaglanych
20g wiórek kokosowych
10g sezamu
4 łyżki ksylitolu
ok.100ml wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki sody
20g oleju kokosowego

Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut.
Po upieczeniu przestudzić. 


masa:
400 g serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 jajka 
40 g budyniu w proszku bez cukru
2/3 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej)
250 g gęstego jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta. Najlepiej zrobić to malakserem aby nie było grudek serka. Masę przelać na spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut. Wierzch sernika powinien się zarumienić i może lekko popękać. Sernik studzić przez ok. 30 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otworzyć drzwiczki piekarnika.

polewa:
10 g oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
1 łyżeczka mąki kokosowej
opcjonalnie: ekstrakt ze stewii w płynie

Olej rozpuścić, dodać karob i mąkę kokosową, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić stewią. Wylać na upieczony i przestudzony sernik. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na około 5-10 minut do lodówki.




11 komentarzy :

  1. O kurczę... gdybyś nie napisała że to z serków wiejskich to bym się nie domyśliła ;) Świetny Ci wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serek wiejski świetnie nadaje się na sernik - ja lubię nawet taki specjalnie grudkowaty :) Bardzo fajny spód ma ten Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę upiec kiedyś podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nie wiedziałam, że z wiejskiego się da :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak jeszcze coś zostało to poproszę kawałeczek ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super, nie powiedziałabym, że robiłaś go z serków wiejskich :D A najbardziej podoba mi się spód ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Genialny! Koniecznie muszę sobie go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy takiego prawdziwego sernika z samych serków wiejskich nie jadłyśmy :D Kusząco wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No muszę powiedzieć że strasznie apetycznie wygląda. Taki wilgotny, mmmmnniam!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka