środa, 10 sierpnia 2016

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami

Jeśli lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić ;) Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód.

Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami


250 g serka ricotta
1 jajko
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki jaglanej
szczypta soli

do podania:
świeże jagody
jogurt naturalny lub inne dodatki

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.


18 komentarzy :

  1. takie smaki z dzieciństwa na zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczanych nie lubię, ale takie chyba by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z ziemniaczanymi mam ten sam problem, też nie lubię. Takie polecam :)

      Usuń
  3. Dzięki za przepis, chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności :-) oj zjadłabym teraz porcję ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności :-) oj zjadłabym teraz porcję ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam - cudowne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam knedli... A te wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie robiłam knedli.. a jak dawno ich nie jadłam :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, jest to mega zdrowa opcja. Mam na to ochotę! :) chętnie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I teraz mam smaka na kluchy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekam na dojrzalsze śliwki i zrobię z nimi. Piękne te Twoje knedle Jud :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka