sobota, 20 sierpnia 2016

Lody czekoladowe bez cukru

Dziś kolejny odcinek mroźnych eksperymentów, czyli domowe lody ;) Tym razem jeden z klasycznych smaków - czekoladowe. Trochę zaryzykowałam i zrobiłam je na jogurcie, ale takim, który ma bardzo łagodny smak i jest kremowy. Dodałam też mleko wzbogacone białkiem o fajnym składzie, słodzone stewią i ciemne kakao, by były bardziej czekoladowe ;) 
Muszę tylko popracować nad prezentacją lodów na zdjęciach, bo mam z tym problem :(

Lody czekoladowe bez cukru


200 g kremowego jogurtu (u mnie Nadbużański)
300 ml napoju proteinowego czekoladowego (Mlekovita)
1 czubata łyżka ciemnego kakao dobrej jakości
3 łyżeczki inuliny
płynny ektrakt ze stewii lub ksylitol do posłodzenia
2 łyżeczki kruszonego ziarna kakao

Jogurt, inulinę i kakao umieścić w misce lub garnku, zmiksować. Napój proteinowy dodawać stopniowo do masy, nadal miksując. Dosłodzić do smaku (najlepiej, by masa była nieco słodsza, później zwiększa swoja objętość w procesie mrożenia). Uruchomić maszynę do lodów i wlewać powoli płynną masę. Po około 15 minutach dodać ziarno kakao. Mrozić w maszynie jeszcze około 15-20 minut, aby masa miała odpowiednią konsystencję. Przełożyć do pojemnika lub foremek i umieścić w zamrażarce na minimum pół godziny.


4 komentarze :

  1. Chcę! Myślę, że bardzo by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym dała pewnie więc kakao, bo lubię gdy lody czekoladowe są wręcz gorzkie, ale te wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłybyśmy z przyjemnością :D My też wkręciłyśmy się w domową produkcję :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka