poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania

W tym roku przetworzyłam dość sporo pomidorów i o ile efekt końcowy zawsze jest smaczny, to trzeba się trochę napracować ze sparzaniem i obieraniem. Na ten przepis trafiłam w zeszłym tygodniu i postanowiłam spróbować takiej wersji, bo tutaj nie tracimy właściwie nic z pomidorów oprócz twardego środka, który należy wyciąć (zachowujemy cenną skórkę ;)). Po upieczeniu z dodatkiem oliwy, bazylii i czosnku blendujemy wszystko na gładki sos, doprawiamy i możemy wypełniać słoiczki. Niezbędny jest tylko dobry blender, który poradzi sobie ze skórkami ;)
Całkiem przyjemna wersja, w zimie na pewno będzie super otworzyć taki sos do obiadu :)

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania


ok 2,5 kg pomidorów lima
kilka ząbków czosnku
oliwa do skropienia
świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie

Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut).

źródło przepisu


Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora

9 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy przepis.:)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/29/pancakes/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny kolorek :) Na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny :) Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny :) Ja z pomidorów nie robię przetworów, ale do jedzenia zawsze spażam skórkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. tak jak nie lubię sklepowych sosów pomidorowych ani ketchupu, tak domowe uwielbiam :) z pieczonych pomidorów to już w ogóle rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sos. W skórce jest dużo aromatu. I ten kolor!!!
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie proste i pomysłowe przepisy.
    Na pewno wypróbujemy i dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka