niedziela, 28 sierpnia 2016

Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru

Na bazie tego przepisu powstał spód do tego sernika, a przy okazji wypróbowałam ciasteczka. Jeśli tylko płatki jaglane są w porządku i nie są gorzkie to na pewno się udadzą ;) Szybko się je przygotowuje, bo nie wymagają użycia miksera i nie trzeba ich wykrawać foremką. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej mąki, bez cukru. Chyba ideał? ;)

Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru


120g płatków jaglanych
20g wiórek kokosowych
1 czubata łyżka domowego masła orzechowego
4 łyżki ksylitolu
ok.100ml wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
20g oleju kokosowego

Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać i formować ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 13-15 minut.
Po upieczeniu przestudzić.



8 komentarzy :

  1. Widziałam podobne w sklepie ale Twoje są o wiele ładniejsze, zdrowsze i na pewno smaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka jakby kruszonka uformowana w ciastka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wegańskie? Jaglane? Bez cukru?! Dawaj mi tu jednego :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka