wtorek, 27 września 2016

Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru

Ten przepis miał się pojawić już dawno, ale się nie pojawił. Mam nadzieję, że "nic straconego" i przypadnie wam do gustu ;) Przygotowałam lekkie ciasto bez dodatku cukru, z cytrynową nutą i wykorzystałam niewielkie jabłka, o których Internet nie słyszał (serio, po wpisaniu nazwy nie znalazłam nic, co przypominałoby jabłka). Winogrady - odmiana już zapomniana lub znana pod inną nazwą. Są to niewielkie, jasne jabłka o delikatnym smaku, które czasami pojawiają się w formie "bliźniaków". W starym ogrodzie, należącym kiedyś do dziadków, a obecnie do wujka rośnie jedno takie drzewo obsypane wieloma niewielkimi jabłkami. Nadają się też do robienia musów - są słodkie i wystarczy dodać jedynie trochę soku z cytryny. Oczywiście do ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie ;)

Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru
foremka 21 x 27 cm


230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
120 g ksylitolu 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
80 g oliwy 
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
125 ml mleka
ok. 10 niewielkich jabłek

Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, skórkę z cytryny, oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

5 komentarzy :

  1. Nigdy nie słyszałam o tej odmianie jabłek ale ciasto z nimi na pewno jest wspaniałe tak jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale uraczyłybyśmy się takim na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio zagłębiałam się w wartości odżywcze orkiszu i choć chleb orkiszowy jem od dawna to nie miałam pojęcia, że zawiera bardzo dużo cennych właściwości. Polecam mąkę orkiszową, ale tylko dla tych którzy nie boją się glutenu. Bo choć gluten z orkiszu jest lepiej przyswajalne warto o tym wspomnieć, że w ogóle jest!
    Pozdrawiam i poproszę o więcej fajnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka