sobota, 1 października 2016

Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru

Dzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;)

P.S. To już setny post na Fitkocie! :)

Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem bez cukru


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki ksylitolu
40 g mąki kokosowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Krem:
150 g serka mascarpone
150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha)
3 łyżki ksylitolu
2 listki żelatyny
1 łyżeczka mąki kokosowej
świeże owoce (maliny, jeżyny)

Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami.


17 komentarzy :

  1. Jud, ależ delikatne są te Twoje wypieki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to poezja i jeszcze do tego te jezyny

    OdpowiedzUsuń
  3. jak wspaniale wygląda,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały deser! Skusiłabym się na nie jedną porcyjkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję setki :) Piękny torcik by to uczcić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobną tartę z jeżynami robiłyśmy ale na biszkopcie też musi być przesłodko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie :)
    I gratuluję 100 wpisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow piękny Ci ten biszkopt wyszedł, najpierw myślałam, że to tarta, a biszkopt to nawet fajniej :D I z moim ulubionym kremem :> Ja go do ciasta marchewkowego często wykorzystuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, do marchewkowego to tylko twarożkowy :D

      Usuń
  9. Bardzo, ale to bardzo przemawia do mnie wersja takiego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka