piątek, 7 października 2016

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem

Za oknem szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy ;)
Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też sok jabłkowy dla dodatkowej porcji pektyny i słodyczy.

Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią


2 kg brzoskwiń
250 ml świeżego soku jabłkowego
15-20 ml płynnej stewii
100 g ksylitolu
1-2 łyżki soku z cytryny
30 g pektyny

Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować i pokroić w kostkę. Wlać 1/4 szklanki wody i sok jabłkowy, zagotować. Pektynę wymieszać z ksylitolem i wsypać do gotujących się owoców, dodać stewię. Mieszając, gotować 3-5 minut. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze chwilę. Gorący dżem rozlać do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. 


10 komentarzy :

  1. Dżem brzoskwiniowy nie należy do tych które lubię ale Twój wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłaś w mój smak! Dżemik jak ze snu, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W przyszłym roku zamierzam robić dżemy z pektynami :) Pyszna opcja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za brzoskwiniami aż tak nie przepadamy ale domowymi przetworami nigdy nie pogardzimy :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka