poniedziałek, 31 października 2016

Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru

Dzisiaj w ostatniej chwili kurier przyniósł moje foremki, a wśród uroczych maleństw (które wykorzystam w niedalekiej przyszłości ;)) znalazła się jedna halloweenowa. Przepis jeszcze ciepły i naprawdę warty wypróbowania. To moja pierwsza próba z mąką kasztanową. Kusiła mnie od dawna, a raczej od chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :)
Strrrasznego Halloween! :)

Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru


140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mąki kasztanowej ekologicznej
85 g ksylitolu
1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
2 żółtka
35 g mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżki mleka
50 g masła
60 g oleju kokosowego

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły.

17 komentarzy :

  1. Ale fajne! :) Strasznie podoba mi się ten kształt na Halloween :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Póki co też doświadczenie mam z samymi kasztanami, z mąką nie, ale chętnie bym to zmieniła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej cudne te ciasteczka *.* Jeszcze taki fajny kształt!
    Z chęcią bym spróbowała, bo kasztanowej mąki jeszcze nie próbowałam :>

    OdpowiedzUsuń
  4. kasztanowe ciasteczka? Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka super, bardzo lubię kasztanowe wypieki :)
    I mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się kupić całe kasztany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję :) Już powoli zaczynają się pojawiać ;)

      Usuń
  6. Przepiz warty wypróbowania :) A czy mąka kasztanowa ma taki sam smak (słodziutki jak czekolada!) jak pieczone kasztany? Jadłam tylko takie gotowe, w żółtym opakowaniu i były wyśmienite. A jeśli smak jest podobny, to rozejrzę się za mąką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jadłaś te same, o których myślę to powinnaś koniecznie spróbować upiec kasztany sama, bo smak jest nieporównywalnie lepszy :) Mąka też jest lekko słodka :)

      Usuń
  7. Fajne foremki ;) Możesz w nich piec ciasteczka dla piesków (słyszalam o takich) :) A przepis bardzo ciekawy i warty wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie piekłam nic mąki kasztanowej - chyba muszę w końcu to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasteczka, w wersji kasztanowej nie jadłam - koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy słodkości z mąki kasztanowej <3 Naprawdę super ciasteczka wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakochałam się w kształcie tych ciasteczek!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka