wtorek, 11 października 2016

Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym

W tym roku udało mi się trochę zapełnić piwnicę pomidorowymi przetworami. Obok sprawdzonej pomaroli wypróbowałam też ketchup z dodatkiem papryki i octu z czerwonego wina i sos z pieczonych pomidorów. Ketchup podczas obróbki traci sporo na objętości, więc uznałam, że zrobię jeszcze jedną, podobną wersję do tej paprykowej, ale z wykorzystaniem cukinii. Często spotykam się z przepisami na ketchup z cukinii, ale zazwyczaj używa się w nich koncentratu pomidorowego. Ten przepis jest nieco inny, wykorzystujemy świeże pomidory :)

Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym


4 kg dojrzałych pomidorów (waga przed obraniem)
2 małe cukinie
3 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
160 g octu z czerwonego wina
20 nasion gorczycy
20 ziarenek pieprzu
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki
1,5 łyżeczki soli
70 g płynnego miodu akacjowego

Pomidory sparzyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych, cukinię obrać. Warzywa pokroić, umieścić w garnku z grubym dnem i dodać 100 g octu z czerwonego wina, postawić na ogniu i gotować około 60 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.


15 komentarzy :

  1. Domowy keczup musi smakowac cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pełna podziwu dla Ciebie, że robisz sama ketchup. Myślę, że każdy z nas powinien spróbować go zrobić, zwłaszcza jak się dokładnie zapozna z etykietą tych kupnych. Ja z pewnością również spróbuję, choć ketchupu używam bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa! :) Niestety w sklepach brakuje ketchupów dobrej jakości :(

      Usuń
  3. Nie możemy nic octowego ale robimy takie gęste pomidorowe sosy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, musi być pyszny skoro ze świeżych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej cudowny Ci ten ketchup wyszedł *.* Ale bym przytuliła słoiczek takiego, musi być przepyszny :D W ogóle to chętnie odwiedziłabym Twoją całą spiżarnię, skoro tak dużo pomidorowych pyszności masz, zazdroszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robiłam w tym roku ketchup z cukinią :) Ale nie dodawałam octu - zresztą, nigdy nie próbowałam tego z czerwonego wina! Gorczycy i miodu także w "moim" zabrakło. Dałam natomiast jabłko. A czosnek i paprykę upiekłam :) Niemniej jednak, za rok chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem naprawdę ciekawa jak ten ketchup smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadam ketchupu, ale taka kombinacja brzmi ciekawie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowe ketchupy, ale wersja z cukinią musi być jeszcze lepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszytko co domowe!!! :)
    pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka