niedziela, 9 października 2016

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru

Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;)

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru
foremka 21 x 27 cm


230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g ksylitolu 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
100 g oleju kokosowego płynnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml mleka
śliwki węgierki

Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).



Przepis dodaję do akcji Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

19 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie! Marzy mi się właśnie ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przypieczone śliwki to normalnie foodporn <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale w tym roku jeszcze nie robiłam :P Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić ciacho ze śliwkami koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto, pysznie i zdrowo - takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto. Kradne przepis:-). A jakie rozmiary foremki? Pozdrawiam;-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wygląda przepysznie to ciacho, a do tego jeszcze jest zdrowe <3 Do niedzielnej kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz tymi śliwkami, a ja ich ostatnio dostać nie mogę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem ciekawa, czy w tym tygodniu uda mi się jeszcze je kupić na targu, bo upiekłabym jeszcze coś z nimi ;)

      Usuń
  10. Jeszcze nie piekłam ciasta z mąki orkiszowej dlatego muszę koniecznie spróbować, wersja ze śliwkami bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, u mnie zastąpiła mąkę pszenną i jest jedną z ulubionych :)

      Usuń
  11. pomimo, że nie jestem wielką fanką owoców w ciastach, to śliwki w takim wydaniu uwielbiam :) mam jeszcze zamrożoną całą torbę, może też upiekę coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale się prezentuje ! Kocham cista z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie nie zdążyłoby trafić do lodówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie idealne! Nie poprzestałbym na jednym kawałku :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka