sobota, 15 października 2016

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru

Na jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne i do tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :)

Piernikowe ciasto na białkach bez cukru


5 białek
150 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
200 g mąki orkiszowej razowej
50 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka przyprawy do piernika
70 g oleju rzepakowego/oliwy
garść posiekanych orzechów pekan
2 łyżki suszonej morwy białej (można lekko pokruszyć na mniejsze kawałki)
100 ml mleka

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.


22 komentarze :

  1. Takie świąteczne to ciasto :) apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio chodzą za mną piernikowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne składniki i morwa.... uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, zapachniało mi już świętami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho, zapachniało mi już świętami :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda trochę jak chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super :) Taki trochę babkowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapachniało Świętami :) Takie ciasto rewelacyjnie smakowałoby nie tylko solo ale również posmarowane masłem orzechowym lub tahini ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodatek morwy bardzo mnie zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tej porze roku piernikowe klimaty smakują najlepiej :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to ciacho musi być delikatne! :) uwielbiam pierniczkowy aromat, więc trafiłaś w moje serduszko :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam piernikowe smaki jesienią, wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jakie ciekawe składniki wylądowały w tym cieście:) jestem zauroczona:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo delikatnie wygląda, białka zrobiły swoje. Z pewnością dobra odskocznia od tradycyjnego chleba - warto urozmaicać posiłki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię przyprawy korzenne, one są rewelacyjną na tę porę roku. A Twoje ciasto wygląda super, ma bardzo apetyczny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ładny blog. Serio. Zostawiam Ci linka do artykułu jak zdobywać łatwo linki do swojego bloga. Z jednej strony go pozycjonując a z drugiej budując realną widoczność. Proszę nie usuwaj go nawet jeśli moderujesz swój kanał jeśli się Tobie mój poradnik nie przyda może jakiemuś innemu blogerowi. A sporo jak Ty nad tym wpisem się napracowałem nad stworzeniem tego poradnika. Z góry dziękuję. A jak się spodoba zostaw mi komentarz.

    darmowe linki do bloga

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka