środa, 19 października 2016

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem

Bardzo dawno nie jadłam takiego zapiekanego ryżu, który w połączeniu z domowym musem jabłkowym i cynamonem tworzy smaczny obiad na słodko (albo śniadanie ;)).
Tym razem ugotowałam ryż zmieszany z kaszą jaglaną z dodatkiem mleka, odrobiną stewii i przełożyłam domowymi jabłkami, całość posypałam cynamonem i zapiekłam w piekarniku.

Ryż i kasza jaglana zapiekane z musem jabłkowym i cynamonem
(przepis dla 3-4 osób)


1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia
2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek
olej kokosowy do wysmarowania naczynia

Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż i kaszę, zawartość jednego słoika z musem, ryż, zawartość drugiego słoika. Wierzch posypać cynamonem. Zapiekać około 20 minut.


18 komentarzy :

  1. Bardzo żałuję, że panie przedszkolanki w wieku młodzieńczym zepsuły mi smak ryżu z jabłkami... do tego stopnia, że staje mi on kijem w gardle :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dzieciństwa uwielbiam ten smak, ale z kaszą jaglaną to danie musi być jeszcze lepsze, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3-4 porcje??? Jasne... to wygląda tak smacznie, ze najwyżej będą dwie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie dla mnie smak dzieciństwa i miłe wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie dla mnie smak dzieciństwa i miłe wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, na śniadanie jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Dziękuję za przypomnienie :)

    Dodaję do obserwowanych i czekam na kolejne przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!Uwielbiam jabłka w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie. Ryż, taki jak przygotowałaś, świetnie osłania żołądek. Pamiętam, że jako dziecko podczas choroba bardzo często coś takiego jadłam, tylko bez żadnych dodatków w postaci przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentuję się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. smaki dzieciństwa! Prosto i bardzo zdrowo! Az się cofnelam w smaki dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka